Naše delo ni samo servisiranje vaših bazenov. Želimo vam pomagati, da boste tudi sami razumeli osnove delovanja bazenske tehnike. Tako bomo še bolje sodelovali.

Pripravili smo nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki ste nam jih že zastavili. Če se vam ob prebiranju porodi še katero, nam ga pošljite na External link opens in new tab or windowinfo@dinotecservis.si. Z veseljem vam bomo odgovorili.

1. Zakaj je pomembna pH vrednost bazenske vode?
Pravilna pH vrednost bazenske vode je osnova vzdrževanja, saj nam omogoča, da bodo dezinfekcijska sredstva sploh delovala. pH nam pove ali voda reagira kislo, nevtralno ali bazično. Idealna pH vrednost v bazenski vodi je med 7,0 – 7,4. Če je vrednost nižja od 7,0, je voda kisla, kar pa povzroči korozijo kovinskih delov na napeljavi, filtru in toplotnem izmenjevalcu. Če pa je vrednost višja od 7,6, pride do izločanja mineralnih snovi, srbeče kože in pekočih oči. Prav tako se pri povečani pH vrednosti moč dezinfekcijskih sredstev zmanjša, kar pa privede do problemov pri vzdrževanju higiensko neoporečne vode in ponavadi tudi pretirane porabe dezinfekcijskih sredstev.
 
2. Kaj storiti kadar ročna meritev pH in/ali klora pokaže drugačen rezultat od avtomatske meritve?
Če se ročna in avtomatska meritev pH in/ali klora razlikujeta in je odstopanje znatno (pri kloru več kot 0,15 in pri pH več kot 0,2), je potrebno ponovno kalibrirati pH in klor sondo.
 
3. Kolikšna vrednost prostega klora v vodi še dovoljuje kopanje?
V Sloveniji mora biti vsebnost prostega klora v vodi med 0,3 in 0,6 mg/L (po pravilniku, ki pokriva javne bazene), vendar vrednosti do 3 mg/L v zasebnih bazenih še dovoljujejo kopanje. Nad to mejo kopanje ni priporočljivo.Meja, ko prosti klor v vodi postane človeku strupen je 10 mg/L.
 
4. Zakaj je potrebno v vodo dodajati flokulant (sredstvo za kosmičenje)?
Četudi v vodi izmerimo zadostno količino prostega klora in je le ta motna, jo je potrebno izkosmičiti. Kosmičenje oz. flokulacija je postopek, pri katerem mikronsko umazanijo, ki jo filter ne more zadržati, ťpovečamoŤ do te mere, da jo filter zadrži.
 
5. Od česa me pečejo oči, ko se kopam v bazenu?
Če je pH vrednost močno previsoka ali nizka ali če je v vodi preveč vezanega klora, nas lahko pečejo oči.
 
6. Zakaj je voda postala motna?
Možnosti je več, najpogosteje pa je težava v pomanjkanju dezinfekcijskih sredstev, ali pa je filter preveč zamašen in ne prečisti vode tako kot bi moral. Za oboje je običajno vzrok preobremenjenost bazena. Voda lahko postane motna tudi zaradi previsoke vrednosti pH-ja.

7. Zakaj je voda postala motna in rjava?
Voda je postala motna in rjava zaradi prehitrega dviga pH-ja. To se običajno zgodi, če ima uporabnik v bazenu prenizko pH vrednost in nalije v bazen preveč luga, ki dvigne raven pH.Če je voda obarvana le rjavo, je v bazenu železo.

8. Zakaj je voda postala zelenkasta?
Voda je postala zelenkasta, ker je zmanjkalo dezinfekcijskih sredstev in so se v bazenu razmnožile alge.
 
9. Kakšni načini dezinfekcije obstajajo?
Poznamo dezinfekcijo vode s pomočjo klora, aktivnega kisika, broma (zelo redko) in UV svetlobe. Zgolj kot pomožno dezinfekcijsko sredstvo se lahko uporabljata tudi ozon in klor dioksid, ki pa ju je potrebno po opravljeni dezinfekciji popolnoma odstraniti iz bazenske vode.
 
10. Katere vrste kemikalij za bazen poznamo?
TEKOČINE:
  • Natrijev hipoklorit ali aktivni kisik za dezinfekcijo
  • Žveplena kislina in natrijev hidroksid za uravnavanje pH vrednosti
  • Flokulant za kosmičenje za izboljšano filtriranje peščenih filtrov
  • Algicid za preprečevanje rasti alg
  • Sredstvo za prezimovanje
  • Sredstvo za preprečevanje penjenja
  • Sredstvo za odstranjevanje kovin
  • Stabilizator trdote (zmanjšuje izpadanje apnenca v bazenski vodi)

TABLETE:
  • Klor, aktivni kisik ali brom za dezinfekcijo

GRANULAT:
  • Klor (počasi topen), klor (hitro topen), aktivni kisik za dezinfekcijo
  • Kisel granulat in alkalen granulat za uravnavanje pH vrednosti
  • Sredstvo za povišanje kislinske kapacitete (karbonatne trdote)

KARTUŠE:
  • Flokulant za kosmičenje vode
 
11. Kako trdota vode vpliva na vzdrževanje bazena?
Za vzdrževanje bazenske vode sta pomembni dve trdoti: karbonatna in skupna.Karbonatna trdota predstavlja kislinsko kapaciteto, kar pomeni, da je mehkejša voda manj stabilna pri uravnavanju pH vrednosti in zato povzroča več težav in povečano porabo kemikalij.

Če je voda dlje časa popolnoma mehka, postane tudi agresivna do elementov v bazenu, najbolj se to pozna na fugah med ploščicami, ki lahko izpadejo.

Optimalna vrednost karbonatne trdote je med 5 in 8 nemškimi stopinjami.Z doziranjem kisline se karbonatna trdota zmanjšuje, zato je treba vodo osveževati ali pa dodajati sredstva za povišanje kislinske kapacitete.
 

12. Kako pogosto je potrebno čistiti peščeni filter?

Pranje filtra je odvisno od obremenjenosti bazena, zato ga čistite po potrebi. Pranje pa je v vsakem primeru priporočljivo vsaj 1-krat na dva tedna.

 

13. Kako dolgo je lahko voda v bazenu? Na koliko časa je potrebno bazen izprazniti in ga napolniti s svežo vodo?

Priporoča se zamenjava vode v enem letu, če pa je bazen pravilno vzdrževan in je voda v njem čista in neoporečna, je ta interval lahko tudi daljši.


Pomemben dejavnik za odločitev je karbonatna trdota vode.

 
14. Kaj pomeni redoks potencial?
Redoks potencial je merilo za oksidacijski potencial vode, ki se meri v mV. Negativni redoks potencial pomeni, da je v vodi zelo malo kisika in v teh pogojih bakterije lahko razgradijo nitrat. V bazenski vodi imamo vedno pozitivni redoks potencial.

Redoks potencial je vedno v kombinaciji s pH-jem. Višji redoks potencial pomeni bolj čisto vodo z več kisika, previsok redoks pa je lahko tudi problematičen.